5 tips til bedre kaffe derhjemme

februar 20, 2020 Off By Adam

Her er 5 generelle tips, som kan gøre din hjemmebryggede kaffe endnu lækrere
– uanset hvilken bryggemetode du benytter.

Brug friskristet kaffe

 

Kaffe mister en stor del af sin smag og aroma, som tiden går. Et af de største skridt du kan tage mod en bedre kop kaffe i hjemmet, er at købe friskristet kaffe.  Kig efter en ristedato på posen – hvis den ikke står der, er det ikke til at vide hvornår kaffen blev ristet. 

Man kan gå meget i dybden med, præcis hvornår kaffen vil smage bedst – men vi anbefaler, at så længe man brygger den inden for en 3-4 måneder efter ristedatoen, så får man stadig en rigtig god kop kaffe!

Kaffe som er kværnet

Kværn selv din kaffe

Udover om kaffen er friskristet, har det også en stor betydning for smagen, hvornår kaffen er blevet kværnet. Kaffen er friskest lige efter den er blevet kværnet, så hvis du køber hele bønner og kværner dem selv, vil du få en endnu bedre kaffeoplevelse. Derudover, giver en kaffekværn dig mulighed for at eksperimentere med forskellige formalingsgrader – samt tilpasse det til din bryggemetode.

Dog, er det ikke alle der ejer, eller har lyst til at eje, en kaffekværn – derfor sælger vi også vores økologiske kaffe formalet, og til din ordre kan du angive om den ønskes kværnet til en bestemt bryggemetode.

 

Kaffe som er kværnet

Opbevaring af kaffen

Hvordan du opbevarer din kaffe, har en stor effekt på hvor længe kaffen holder sig frisk og smagfuld. Kort fortalt, er der fire elementer du skal forsøge at holde din kaffe fra: luft, lys, vand og varme. 

Ofte vil posen du køber kaffen i, være et helt fint sted at opbevare din kaffe – og vi mener ikke at det er nødvendigt at købe specielle kaffe-beholdere og lignende (selvom det nok er en smule bedre). Hvis kaffeposen kommer med en genlukningsfunktion og placeres i et tørt skab, vil kaffen holde sig ganske fint, i lang tid. Kommer din pose ikke med en genlukningsfunktion, så er en elastik stramt om posen et fint alternativ. 

Kaffepose med genluk

Benyt en vægt

Et problem mange har, når de brygger kaffe i hjemmet, er at deres kaffebrygning ikke er særlig konsistent. Dvs. at kaffen du bryggede om torsdagen smagte himmelsk, mens søndagskaffen smagte ‘meh’..

Med ret stor sandsynlighed, skyldes dette ‘opskriften’ på kaffen – mængden af kaffebønner og vand brugt til brygningen. På det rene øjemål kan mængden varierer gevaldigt fra gang til gang, og derfor er den bedste måde at undgå dette problem at veje kaffen samt vandet man bruger. 

Det er dog langt fra altid man har lyst til at gøre dette – især ikke mandag morgen, da det selvfølgelig tilføjer ekstra tid til kaffebrygningen. Derfor anbefaler vi, at man vejer sin kaffe en gang i mellem, og bruger noget til reference, fx en måleske. På den måde, ved man at 5 fyldte måleskeer svarer til fx 30 gram kaffe, og det kan man så bruge når man brygger kaffen i hverdagen. Man vil formentlig ikke ramme præcis 30 gram hver gang – men det vil være rimelig tæt på, og dermed sikre dig god kaffe, hver gang.

Som udgangspunkt foreslår vi, at man bruger ‘opskriften’ 60 gram kaffe til 1 liter vand. Hvis man så synes at kaffen er for tynd eller for stærk, justerer man bare op eller ned i mængden af kaffe.

Vej din kaffe
Kaffebrygning moccamaster

Vand til kaffebrygning

Kaffe består af 98% vand, så det giver sig selv at det er en vigtig del af kaffebrygningen. Nogle mineraler i vandet er vigtige for at få smagen hevet ud af kaffen, og ned i den færdigbryggede kop. Dog, har vi generelt i Danmark ekstremt hårdt vand – dvs. at vandet indeholder massere af kalk. Kalken har lidt den modsatte effekt, og gør således at kaffen ikke nødvendigvis lever op til sit fulde potentiale.

Det betyder dog ikke, at du skal stoppe med at brygge kaffe med vand fra hanen. Men hvis du har lyst til at eksperimentere, kan du prøve at brygge to kopper kaffe – én med kildevand, og én med dit vand fra hanen, og se om du kan smage forskel?
Husk også, evt. at afkalke din kaffemaskine ofte, hvis du bruger vand fra hanen.

 

Kaffebrygning moccamaster

Vil du have flere tips og tricks?

Kunne du bruge disse 5 tips til noget? Har du ønsker guides til specifikke bryggemetoder? – så skriv endelig til os, på adam@chivaroasters.com

Kunne du tænke dig at modtage nye bryggeguides og andre kaffe-nyheder – så tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Ps. Vi sender højst 2 mails om måneden.

Vores friskristede kaffe